Vänligen Observera att för ombokning av befintliga tider eller avbokning behöver du logga in på Mina sidor.

10 tips för att bättre ta hand om dina tänder


God munhygien och regelbundna besök hos tandläkaren hjälper dig att behålla friska tänder och tandkött.

Här är några tips från oss på Näsets Tandläkargrupp i Höllviken som hjälper dig att ta hand om dina tänder bättre.


1. Borsta minst två gånger om dagen. Den bästa tiden att borsta tänderna är efter måltiden. Välj en tandborste med ett litet huvud för bättre tillgång till tänderna längs in. Mjuka borstar är snällare mot ditt tandkött.


2. Använd fluortandkräm. Fluor hjälper till att reparera och förstärka tandemaljen och minskar risken för sönderfall.


3. Borsta noggrant. Tandborstning ska ta mellan två och tre minuter.


4. Använd Tandtråd dagligen. Använd en långsam och mjuk sågande rörelse.


5. Begränsa intag av sura drycker som läsk och fruktjuicer. Syror i mat och dryck orsakar upplösning av mineralerna i tandemaljen, vilket orsakar hål (kaviteter eller karies).


6. Begränsa intag av söta livsmedel. Bakterier i dentala plack byter ner sockerarterna till syror.


7. Skydda dina tänder mot skador. Bär en bettskena eller fullhalshjälm när du spelar sport.


8. Vid olycksfall försök att spara en tand som lossnat. Om möjligt, håll tanden tillbaka på plats och sök omedelbart tandvård. Om detta inte är möjligt, sätt tanden i plastfolie eller lägg den i mjölk och sök omedelbart vård.


9. Undvik att använda dina tänder för annat än att tugga mat. Om du använder dem för att knäcka nötter, ta bort flasklock eller  öppna förpackning, riskerar du att skada eller till och med ta sönder tänderna.


10. Träffa din tandläkare eller Tandhygienist för regelbundna kontroller. Du bör alltså besöka din tandläkare även om du inte har ett tandproblem då många problem orsakar inga symptom förrän skadan har blivit för stort.


 

Frågor och svar

1.Tappad lagning

Om du har tappat en fyllning i en tand är det vanligtvis inte en akut situation, men det är viktigt att få tanden undersökt så snart som möjligt för att förhindra eventuell smärta eller skada på tandens vitala delar.

Du kan uppleva en känsla av ömhet eller obehag i tanden, särskilt när du äter eller dricker något varmt eller kallt. Om du har tappat en stor del av fyllningen kan du också uppleva smärta när du biter eller tuggar.

Vi rekommenderar att du bokar en tid hos oss så snart som möjligt.

I väntan på din tandläkartid kan du också minska obehaget genom att undvika att äta eller dricka något som är väldigt varmt eller kallt på den drabbade tanden. Du kan också använda en mild smärtlindring som finns tillgänglig på apoteket om det behövs.

 

2. Lossnad krona

Om du har tappat en krona från din tand behöver du inte söka akutvård. Det är vanligt att kronor lossnar från tänder, särskilt om de har varit på plats i flera år. Om det inte orsakar omedelbar smärta eller blödning, kan du boka tid för en tandläkarkonsultation inom de närmaste dagarna.

Det är dock viktigt att du tar hand om kronan och ser till att den inte går förlorad. Du kan också placera den i en säker behållare och ta den med dig till tandläkaren för återanvändning. Om tandläkaren inte kan sätta tillbaka kronan kan de skapa en ny.

Tänk på att om du upplever smärta, blödning eller någon annan akut tandproblem, bör du söka omedelbar tandvård.

 

3. Tempratur relaterad smärta

Om du upplever smärta när du dricker varma drycker, kan det bero på flera orsaker. En av de vanligaste orsakerna är tandproblem som karies eller tandinfektion.

En annan orsak kan vara tandgnissling eller tandpressning som orsakar en temporär överkänslighet i tänderna. Detta kan leda till smärta när du utsätter tänderna för höga eller låga temperaturer, 

Det är också möjligt att du har en tand som har en spricka eller ett hålighetsliknande tillstånd som kan orsaka smärta när den utsätts för varm dryck. 

Om smärtan kvarstår, bör du kontakta oss för en undersökning. Tandläkaren kan utvärdera din tand och fastställa orsaken till smärtan. Beroende på diagnosen kan tandläkaren föreslå en behandling för att lindra smärtan och förhindra ytterligare skador på tanden.

 

4. Smärta vid belastning på tand

Om du upplever smärta eller ömhet när du biter på något, kan det finnas flera orsaker. En möjlig orsak är att du har en spricka eller fraktur i tanden. Detta kan orsaka smärta när du utsätter tanden för tryck genom tuggning eller bitning.

En annan möjlig orsak är att du har en skadad eller inflammerad tandnerv, vilket kan orsaka smärta vid påverkan eller tryck på tanden. Karies eller tandinfektion kan också orsaka smärta vid påbitning eftersom det kan göra tanden känslig för tryck.

Ömhet vid påbitning kan också bero på tandgnissling eller tandpressning, vilket kan orsaka temporär överkänslighet och smärta när du utsätter tänderna för tryck.

Om smärtan eller ömheten kvarstår bör du kontakta oss för en undersökning. 

 

5. Blödning efter tandutdragning

Det är vanligt att uppleva en viss blödning efter en tandextraktion, särskilt de första 24 timmarna efter ingreppet. Blödningen ska dock avta gradvis och upphöra efter några timmar.

Om blödningen inte avtar eller fortsätter att vara kraftig kan det vara ett tecken på att det finns en blödning som inte stoppar. Det kan också vara ett tecken på att en blodpropp har lösts upp från uttagningsstället, vilket kan leda till smärta och försening av läkningstiden.

För att minska risken för blödning efter tandextraktion, är det viktigt att du följer tandläkarens instruktioner noggrant. Du bör undvika att skölja munnen eller dricka vätska under de första timmarna efter tandextraktion. Om du röker, bör du undvika att röka under minst 24 timmar efter ingreppet, eftersom rökning kan öka risken för blödning.

Om du upplever en kraftig blödning efter tandextraktion bör du omedelbart kontakta din tandläkare eller uppsöka akut tandvård. Din tandläkare kan undersöka området och vidta åtgärder för att stoppa blödningen, till exempel genom att applicera tryck på området eller sy ihop såret.

 

6. Att tänka på efter en implantat operation

Efter en tandimplantatoperation är det viktigt att du tar hand om munnen för att främja läkning och undvika komplikationer. Här är några saker du bör tänka på efter en tandimplantatoperation:

Ta smärtstillande mediciner enligt tandläkarens anvisningar för att lindra eventuell smärta.

Undvik att röka eller använda andra nikotinprodukter eftersom detta kan försämra läkningen.

Undvik att skölja munnen eller dricka vätska under de första 24 timmarna efter operationen.

Efter de första 24 timmarna kan du börja skölja munnen försiktigt med en saltlösning som din tandläkare har rekommenderat.

Undvik att äta fast föda eller mat som är svår att tugga under de första dagarna efter operationen. Du kan gradvis återgå till din vanliga kost när du känner dig bekväm.

Håll munnen ren genom att borsta tänderna försiktigt runt implantatet och använda en mjuk tandborste. Undvik att borsta hårt runt implantatet eftersom det kan störa läkningen.

Undvik att tugga på området där implantatet har placerats tills det har läkt helt och din tandläkare har gett grönt ljus för att börja tugga igen.

Följ alla tandläkarens instruktioner noggrant och planera in regelbundna besök för att kontrollera implantatets hälsa och läkning.

Om du upplever ovanlig smärta, blödning eller andra symtom efter implantatoperationen bör du kontakta oss omedelbart.

 

7. Är Tandblekning farlig?

Tandblekning är oftast säkert när det utförs korrekt. Tandblekningsprodukter som säljs i butiker eller online kan dock innehålla höga koncentrationer av blekmedel och andra kemikalier som kan skada tandemaljen och orsaka obehag.

Det är viktigt att förstå att tandblekning kan ha vissa biverkningar. De vanligaste biverkningarna är tillfällig ökad känslighet i tänderna och irritation i tandköttet. Vissa personer kan också uppleva vita fläckar på tänderna efter blekning.

Det är också viktigt att notera att tandblekning inte är lämpligt för alla. Till exempel, personer med tandköttsproblem, obehandlade karies, eller som har allergiska reaktioner mot blekmedel bör inte bleka sina tänder. Personer som har missfärgade tänder på grund av medicinska tillstånd som tetracyklin kan också ha begränsad nytta av tandblekning.

Om du funderar på tandblekning, är det bäst att diskutera det med din tandläkare först. Din tandläkare kan avgöra om tandblekning är lämpligt för dig och vilken metod som är bäst för dina specifika behov. Din tandläkare kan också övervaka din tandhälsa och minimera risken för biverkningar.

 

 

När du vill betala lite i taget

Resursbank erbjuder dig som patient att dela upp din tandvårdsräkning precis som vilket annat inköp som helst.

 

Du kan välja att betala hela beloppet efter din behandling utan några extra kostnader.

 

Du kan också välja upp till 12 månaders räntefri delbetalning.

 

Du gör ditt val av betalningsalternativ i lugn och ro månaden efter behandlingen.

Undersökning hos tandhygienist


Vi arbetar ständigt med olika aspekter av verksamheten för att kunna erbjuda dig som patient den bästa tänkbara servicen. För att kunna frigöra tid till snabbare behandling eller akut-tid har vi fått omorganisera och arbeta mer delegerat.


Vår duktiga Tandhygienist Nardi Dani som arbetat hos oss sedan 2011 med full kompetens utför vanligtvis den årliga undersökningen av mun och tänder, inklusive röntgen för att se om det finns hål eller andra skador i munnen. Tandhygienisten tar även tandsten och polerar tänderna samt ger individuella förebyggande råd om hur just du ska sköta dina tänder för att till exempel undvika hål och tandköttsproblem. Om behandling krävs, till exempel lagning, utför tandläkaren det.

Tandvårdsstödet

Alla som anses vara bosatta i Sverige, enligt socialförsäkringsbalken har rätt till statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20 år.


Tandvårdsstödet har tre delar:

  • Tandvårdsbidrag - dels ett som alla får, dels ett särskilt som riktas till vissa patientgrupper
  • Högkostnadsskydd
  • Särskilt tandvårdsbidrag (från och med 1 januari 2013)


Den 1 januari 2013 införs det tredje steget i tandvårdsreformen. I tredje steget förstärks stödet till personer som kan få problem med tänderna på grund av sin sjukdom eller funktionsnedsättning.


Vissa patientgrupper kan få billigare tandvård genom ett särskilt tandvårdsstöd.

Särskilt tandvårdsstöd erbjuds vissa patientgrupper i Region Skåne. Det gäller personer som har stort omvårdnadsbehov och personer som behöver tandvård i samband med vissa sjukdomar och sjukdomsbehandlingar. Tandvården som erbjuds är så kallad nödvändig tandvård. 

Vem har rätt till stödet?


Du får särskilt tandvårdsstöd om du har ett tandvårdsintyg (»grönt kort«), eller tillhör någon av de fjorton patientgrupper som får tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling. 

Det är i första hand kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska eller motsvarande som bedömer om du har rätt till tandvårdsintyg. Sjukvården kan remittera eller hänvisa dig som har rätt till tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling. Det är alltid din tandläkare som ansöker om särskilt tandvårdsstöd efter att ha bedömt ditt behandlingsbehov.